Affärer i Norr: Porträtt Peder Hansson

Rättvisare rekrytering skapar tillväxt

LULEÅ Över hela Sverige råder en jakt på människor med rätt kompetens. Företagen är beroende av ny arbetskraft för att kunna utvecklas.

Peder Hansson har sedan han var liten haft ett stort intresse för teknik. När han var 12 år utvecklade han ett glosträningsprogram som ett Stockholmsbaserat företag fick upp ögonen för. De valde att köpa hans system och fortsatte att utveckla och sälja det vidare.- Tanken att bli egenföretagare har alltid funnits, men jag väntade på rätt tillfälle.

I början på 90-talet gav han sig in i IT-branschen och efter några år blev han värvad av det amerikanska företaget Compaq.

– Jag arbetade i Europa, Afrika och Mellanöstern vilket innebar att jag hade klippkort på flyget. Min uppgift var att medla mellan kunderna när något i princip hade skitit sig. Det var jättekul i några år tills jag träffade min sambo, då blev det lite svårare att resa så mycket.

Peder Hansson berättar att de skulle paddla kajak på deras första date, men då fick han ett samtal om att omedelbart bege sig till Kairo.

– Jag ringde henne från flygtaxin och sa att jag blir borta i två veckor. Som tur var så trodde hon på mig och idag har vi två barn, säger han och skrattar.

När Peder Hansson la passet på hyllan väntade en tjänst på Atea som konsultchef. En av hans kunder i Piteå hade ett större affärsmässigt problem där han då började arbeta och löpande fick han utökat ansvar, men att pendla just då blev för tufft att kombinera med familjelivet.

– Jag fick jobb som verksamhetsansvarig på Manpower i Norrbotten som vid den tiden hade tappat flera stora uppdrag. Jag begav mig ut på ännu ett ”städuppdrag” och efter några år öppnades möjligheten för mig att bli egen.

Mitt under lågkonjunkturen 2008 startade Peder Hansson Terminalen executive search som arbetar inom HR-området. Idag har han kunder över hela Sverige och representerar de flesta branscher, både tjänstemanna- och kollektivsidan, och privat och offentlig sektor.

– Om jag klarar av att starta företag mitt i lågkonjunkturen så klarar jag av allt. Min ambition har även varit att aldrig arbeta mer än 40 timmar i veckan. Det är alltid så mycket prat om att företagare aldrig är lediga. Det kan även ge fel bild till dem som vill bli egenföretagare.

Peder Hansson berättar att varje fredag klockan 13 så hämtar han sina söner från skolan.

– Jag är företagare, men även sambo och pappa och då går det inte att arbeta 80 timmar i veckan. Det är därför jag lägger till exempel ekonomin på ett annat företag. Rätt person ska syssla med rätt saker. Och sen kan de företagen som hjälper mig även dra nytta av min kompetens.

 

(Hela artikeln kan du läsa på: http://www.affarerinorr.se/nyheter/2015/mars/150323-portraett-peder-hansson/#.VpzPAirhBhE )