En långsiktig rekryteringsstrategi kräver tålamod

Det krävs många speciella kompetenser för att kunna driva en flygplats. För personalansvariga är det en ständig utmaning att hitta rätt personer till de många olika, och unika, tjänsterna. Inte minst om flygplatsen är belägen i det norrbottniska inlandet. Carina Johnsson är sedan sommaren 2021 vd på Arvidsjaur Flygplats. Hon förstod tidigt att rekrytering är en lång process, och att det krävs tålamod för att lyckas.

Vad är er största utmaning inom rekrytering?

– Den största utmaningen för oss är dels att vi är en mindre verksamhet, dels att vi befinner oss på en liten ort. I vår bransch går det inte att jobba hemifrån, därför måste kandidaterna vara personer i närområdet, eller de som är redo att flytta hit – vilket inte alltid är en självklarhet.

När kom Terminalen in i bilden?

– Terminalen har haft många uppdrag i Arvidsjaur tidigare och fanns med i vårt nätverk. Första gången hjälpte de oss med evaluering av ett par kandidater. Idag använder vi i regel alltid Terminalen för en Second Opinion. De kan antingen verifierar vår uppfattning om kandidaten eller avråda oss från rekrytering. De ger oss även råd på hur vi kan utveckla vår egen rekryteringsprocess, utan att det nödvändigtvis ska involvera dem.

Varför har samarbetet varit så lyckat?

– En av våra värdegrunder på Arvidsjaur Flygplats är professionalitet – något som Terminalen verkligen lever upp till. De är alltid på tårna och är tillgängliga oavsett när jag ringer eller vad som behövs. Sedan är närheten avgörande, vi är båda i Norrbotten och Terminalen förstår våra förutsättningar.

Avslutningsvis, har du lärt dig något nytt om rekrytering?

– Jag har kommit till insikten att alla steg behövs. Rekrytering är inte en ekonomisk fråga utan en behovsfråga. Hellre att inte välja en kandidat på goda grunder, än att välja en på vaga. När Terminalen har gett oss en avrådan gällande en kandidat så har vi alltid lyssnat. Jag tror det är så man bygger långsiktiga och hållbara arbetslag.

Hur ser din rekryteringsstrategi ut? På Terminalen hjälper vi dig hitta rätt medarbetare till ditt företag. Kontakta oss för att boka ett möte!